La Seu Vella

La Seu Vella, damunt d’un turó que voreja la ciutat de Lleida, es troba aquest conjunt monumental format pel Castell de la Suda i la Catedral. La Seu Vella, presenta una barreja d’estils arquitectònics, on hi trobem des de les formes robustes del romànic tardà fins a la monumentalitat del gòtic.

Caserna militar

La Seu Vella, aïllada de la ciutat, va ser durant 250 anys una caserna militar des de Felip V (1707) fins el franquisme (1948). Durant aquest període va patir una forta degradació que ha requerit d’una important restauració.

El Castell de la Suda

Recinte fortificat d’origen andalusí, testimoni de fets històrics importants de la història de Lleida, ubicat en un emplaçament estratègic damunt del turó que voreja el nucli urbà, el riu Segre i l’horta de Lleida.  L’origen del Castell es perd en el temps, ja que a la ciutat romana d’Ilerda i a la Larida musulmana, ja existien fortificacions en aquest indret. fortificacions en aquest indret.

Portes

L’accés principal al Castell de la Suda es fa per la Porta del Lleó, que a l’època medieval hi havia el Barri de la Suda. Aquest barri al segle XVII  va desaparèixer quan es converteix en fortalesa militar amb baluards. Una altra porta més endins  dona accés a l’interior de les muralles.

La Seu Vella

La Seu Vella, damunt d’un turó que voreja la ciutat de Lleida, és un conjunt monumental de gran valor artístic.

El Claustre

El claustre de la Seu Vella, iniciat al segle XIII és una autèntica joia arquitectònica. Consta de quatre galeries, amb disset grans finestrals cinc dels quals estan oberts a la ciutat. Del claustre gòtic sorprèn les seves dimensions, 48 metres de llargada per 9  d’amplada, un dels més grans d’Europa.

Riquesa escultórica

El claustre és d’una gran riquesa compositiva i escultòrica (capitells, figures, animalons i éssers fantàstics). Al matí quan els raigs del sol penetren a través dels finestrals dibuixant formes al terra, és un espectacle d’incomparable bellesa.