La processó del silenci

de Badalona del dijous sant al Dalt la Vila, documentada l'any 1628, es celebra en la foscor dels carrers i el silenci. És avui una de les processons més antigues de Catalunya i d'Espanya.

La recollida del Sant Sepulcre

A la tarda del dijous sant, els estaferms (soldats romans) surten de la Rectoria de la parròquia de Santa Maria i pel carrer de Dalt escorten el misteri del Sant Sepulcre fins a l’interior del temple.

Els misteris de la processó

La processó està formada per 13 misteris figuratius. Els tres més antics, el Jesús ajudat pel Cirineu, el Sant Sepulcre i la Mare de Déu del Dolors, provenen de la processó del segle XVII, la resta foren construïts els anys 1940 després de la Guerra Civil.

La Processó del silenci

El dijous sant a les 9 de la nit s’inicia la processó pel barri de Dalt la Vila en la completa foscor només trencada per la llum dels passos, els ciris i els pans de cera que els veïns col·loquen al carrer, i en ampits de finestres i balcons. La processó s’acompanya d’un silenci només trencat pel pas dels estaferms i la repetició del tradicional cant del “Record i Memòria” cantat pels nens.