La Selva d’Irati a la tardor, natura verge, silenci, arbres centenaris, i un espectacle de colors.

El bosc

La Selva d’Irati, extens bosc d’avets, faigs i roures a Navarra té dos grans accessos per les valls d’Aezkoa i Salazar i a França per les valls de Zuberoa i de Cize.

El paisatge

La Selva d’Irati és d’una bellesa natural verge i sorprenent, on el bosc está envoltat de prats verds on pasturen grans ramats d’ovelles latxas, vaques, cabres i cavalls.

Vall d’Aezkoa

La Selva d’Irati a la tardor, natura verge, silenci, arbres centenaris, i un espectacle de colors.

La vall d’Aezkoa amb accés per Orbaizeta, és una extensa catifa verda de més de 12.000 hectàrees, travessada per les aigües del riu Irati, d’on sobresurten:

El pantà d’Irabia

Embassament artificial, perfectament integrat en el paisatge aigües de color blau-verd envoltades pel bosc de faigs, centenaris.

Les Collades d’Azpegui i Orgambide

Al nord de Navarra, fronterer amb França, quan surts de la Selva d’Irati el paisatge és torna grandiós, solitari, despullat, amb restes de l’època megalítica, cobert per una immensa catifa verda on pasturen lliurement el bestiar (cavalls, vaques…).

La Cova d’Harpea 

Ubicada en un dels millors entorns del Pirineu la Cova d’Arpea, formació geològica singular protegida dels vents, de poca fondària,  formada per imponents parets de pedra en forma de V invertida avui és utilitzada com a refugi del bestiar.

La Reial Fàbrica de municions d’Orbaizeta,

Al segle XIX, un dels principals centres industrials militars del nord, avui les restes de la fàbrica, travessades pel riu Legartza, es troben envaïdes per la vegetació.

El pont penjant d’Arive

El pont penjant d’Arive, vorejant el riu Irati, és un dels racons més bonics de la vall d’Aezkoa. L’antic balneari d’aigües medicinals, avui abandonat, és on l’escriptor Ernest Hemingay passava les estones pescant i escrivint.

Vall de Salazar

La Selva d’Irati a la tardor, natura verge, silenci, arbres centenaris, i un espectacle de colors.

Bosc de Zabaleta

A l’altra banda del pantà d’Irabia, el bosc de Zabaleta una de les fagedes més importants té recorreguts de gran bellesa.

Ermita Verge de les Neus

En plena Selva d’Irati sobresurt la imatge blanca de l’ermita Verge de les Neus, una de les més boniques de Navarra.

Els Pobles

Els pobles de les valls d’Aezkoa i Salazar són molt bonics. Les cases típiques del Pirineu Navarrés, carrers estrets empedrats, parets de pedra emblanquinades, teulades amb forta pendent i molt ben cuidats com Orbaizeta, Aribe, Garaioa, Ochagavia, Jaurrieta i Isaba.