Sant Pere de Rodes

El Monestir de Sant Pere de Rodes símbol del romànic català.

Sant Pere de Rodes, centre espiritual i de pelegrinatge, situat a la muntanya de Verdera, en un paisatge impressionant, dur, aspre i sotmès a les forces de la natura on la tramuntana bufa amb força. El monestir abandonat al s-XIX i part del XX va ser restaurat per la Generalitat en el període 1989-1999.

L’Església

L’església de Sant Pere de Rodes romànica, construïda entre els segles X i XI, és l’espai més impressionant del conjunt que sorprèn per la alçada, 16 metres, i grandiositat. Planta de creu llatina, amb tres naus i cinc trams, amb pilars i columnes dobles. Les naus laterals, molt estretes fan de suport i contrafort de la nau central.

La Cripta

La cripta ubicada sota el presbiteri, és austera i destinada al culte. Arquitectònicament fa la funció de suport dels absis de l’església. Una columna, amb forma de palmera. única resta de la primitiva església, sosté el sostre de l’espai i el pes de les estructures superiors.

Els Claustres

El monestir de Sant Pere de Rodes té diversos claustres: 

Claustre inferior

D’aspecte sobri, molt primitiu, sense escultures, enterrat durant segles va ser descobert a les excavacions del 1989. Té quatre galeries porticades situades al voltant d’un pati.

Claustre superior

El Claustre superior del s.XII, distribuïdor de les estances monacals, és un espai tranquil per llegir, escriure i meditar, avui totalment reconstruït.

Sobreclaustre

Situat damunt del claustre superior, és l’espai on cada monjo tenia la seva casa, tenia com a sortida el sobreclaustre,  mirador excepcional de la costa Nord.

Les Torres

Sant Pere de Rodes té dues torres dels segles X-XIII de 27 metres d’alçada. Una de les torres amb poques obertures tenia la funció de defensa i servia com a punt de guaita de l’entorn. L’altra torre del s. XII és el campanar d’estil llombard, amb finestres geminades, dens de serra i columnes cilíndriques.

El Celler

Construcció dels segles XVII-XVIII, època que coincideix amb el moment de gran expansió de la vinya al cap de Creus. Arquitectònicament cal destacar l’aprofitament de la roca a la construcció del celler.

Sant Salvador de Verdera

El Castell

El Castell de Sant Salvador de Verdera ubicat a la part més alta de la Serra de Rodes té orígens llunyans i desconeguts. Punt de guaita excepcional des d’on es domina tota la plana de l’Empordà, el golf de Roses i la costa nord.

Rodes

Santa Creu de Rodes

El poble medieval de Santa Creu de Rodes, amb 250 habitants entre els segles XII i XIV, situat al voltant de l’església de Santa Helena i a prop del monestir de Sant Pere. El poble servia d’acollida als pelegrins, al conreu de la vinya, l’olivar i la producció artesana per al monestir.

Santa Helena de Rodes

L’església de Santa Helena, antiga de Santa Creu, apareix esmentada el 914. Consta de tres naus, arc de ferradura i campanar d’espadanya de dos ulls, resultat de diverses fases constructives des del segle X fins al XVII.