Les Festes de Sant Anastasi

Les Festes de Maig fa uns anys considerades com la Festa Major petita avui s’han convertit en la gran festa de Badalona. Les primeres Festes de Maig van tenir lloc l’any 1672 quan Badalona va nomenar a Sant Anastasi com a copatró de la ciutat. I des de finals del segle XVIII aquesta data ha quedat fixada com a festa de precepte a Badalona. Els canvis socials, les vacances d’estiu i la creixent mobilitat de la ciutadania han fet que la Festa Major de la Mare de Déu d’Agost quedi en un segon terme.

La Trobada de Puntaires

L’origen de les puntes situada a Venècia a principis del segle XVI, ha arribat fins als nostres dies i avui experimenta un clar reviscolament. A Badalona cada any es celebra la trobada de puntaires convocada per l’Associació de Puntaires Montserrat Niubó. El passeig de la Rambla s’omple de taules amb puntaires vingudes de molts indrets de Catalunya. Aquest art tèxtil consistent en elaborar filigranes complexes a partir d’un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí fa que s’aconsegueixin peces singulars i de gran valor artístic.

El Dimoni

La figura del dimoni, la més popular, simbolitza el mal, la temptació, la força destructiva, antagònica al bé i la veritat. La tradició del dimoni s’inicia a Badalona l’any 1940 quan la Confraria de Sant Anastasi, per celebrar la festivitat del copatró, va cremar un ninot de fusta i de cartró que representava un dimoni.

La temàtica

La figura del Dimoni és objecte cada any d’un concurs públic de disseny. Sempre és diferent i té, a més de l’originalitat plàstica, l’atractiu del seu significat sociocultural amb referències a la religió, acudits populars o denuncies públiques de tipus social i polític. Aquest any el Dimoni simbolitza un fet de trista actualitat com és, l’especulació del oligopoli estatal de les companyies elèctriques, fixant uns preus abusius a la factura de la llum que la ciutadania ha de pagar.

Visita al Dimoni

Dies abans de la festa, la tradició popular fa que les diverses escoles i entitats de Badalona, treballin intensament. És costum anar a veure el dimoni per fer-li entrega dels dibuixos i maquetes dels seus propis dimonis, que han realitzat com a treballs manuals. Les ofrenes es dipositen als peus del Dimoni per a ser cremades. Els més grans també el van a veure per fer-li fotografies o per fer-se selfies.

La Cremada del Dimoni

El primer dimoni al 1940 es va cremar a la plaça Assemblea de Catalunya, al descampat de les excavacions, davant del Museu Municipal. I a partir de 1955 la platja es converteix en l’emplaçament definitiu de la festa. La nit del 10 de maig la Rambla i la platja de Badalona s’omplen de gent, de gom a gom, per veure la cremada del Dimoni.

Piromusical

La festa es veu precedida d’un piromusical on el cel de Badalona s’omple de colors i de línies que dibuixen formes artístiques de gran bellesa. La música i les llums trenquen la foscor i remarquen la bellesa de l’entorn. Aquest acte, el més popular de les festes de maig, ha pogut retornar aquest any després del llarg parèntesi de la pandèmia.