Sobre mi


Vaig néixer a Badalona l’any 1949. Sóc una persona inquieta, apassionada per la natura. M’agrada viatjar i conèixer països i altres cultures.

Al 1970 vaig fer-me soci de la Secció Fotogràfica del Museu de Badalona, que aleshores bullia d’activitat, on va créixer la meva passió per la fotografia i pel món dels concursos. L’obtenció de nombrosos premis va fer augmentar la meva afecció, dedicació i coneixements fotogràfics. Guardo un record especial del primer premi del III Concurs Nacional de Transparències en Color de l’any 1975, guardonat amb la Venus de Badalona.

El gener de 1977 la Societat Francesa de Fotografia em va convidar a exposar a París, on vaig presentar la mostra titulada “La Geometria del Color”, fet que culminava un dels meus somnis. Hi vaig tornar satisfet per l’acollida de la crítica i del públic francès.

Va ser al 2007 quan vaig conèixer al que ha estat el meu mestre i amic, el pintor Antoni Granja Llobet, Premi Nacional de Pintura, qui amb els seus coneixements i mestratge m’ha permès aprendre i gaudir de la pintura. Segurament avui tampoc estaria embrancat en aquest projecte sense l’ajut del gran pintor i amic Josep Cruañas.

El meu besavi Modest Andreu va ser amic i mecenes d’alguns grans mestres de la pintura catalana de finals del segle XIX, con Santiago Rusiñol, Modest Urgell i Josep Armet, entre d’altres. Aquest amor per l’art el va transmetre a la meva àvia Anna Andreu. Per tant, no és errat afirmar que la meva passió em ve de família.

 

De petit m’agradava i tenia facilitat pel dibuix, així com gaudir de la natura. Acostumava a llevar-me molt d’hora per veure sortir el sol al mar durant les vacances familiars a l’Escala, al Baix Empordà; i veure a l’albada com arribaven les barques carregades de peix de la pesca de l’anxova. Als catorze anys els meus pares van regalar-me la meva primera càmera fotogràfica (aleshores lògicament només es podien fer fotos en blanc i negre).

 

Compaginava els estudis de Dret a la Universitat amb la formació fotogràfica a l’Escola Industrial de Barcelona, on vaig treure’m el títol de fotògraf professional. Vaig ser membre d’una agència fotogràfica de Barcelona, Equipo Alcance, que proporcionava fotografies a premsa, revistes i editorials. Durant quatre anys vaig treballar com a col·laborador del rotatiu La Vanguardia, fent reportatges per a les pàgines de color del dominical i per a diverses revistes i editorials.

 

En el laboratori de casa revelava les meves fotografies en blanc i negre, i en un petit estudi els caps de setmana organitzava sessions fotogràfiques amb diversos companys del Museu de Badalona, on destacats fotògrafs de Barcelona com Miquel Galmes o Josep Garrobé ens ensenyaven la tècnica de la fotografia d’estudi. La col·laboració amb l’Escola de Models de Barcelona, ajudant a fer el book a les noies que estudiaven per a ser models, em va permetre realitzar professionalment les col·leccions de moda d’estiu i d’hivern d’una coneguda i prestigiosa empresa de moda catalana.

 

Finalitzats els estudis de Dret a la Universitat, la vida laboral em va portar per altres viaranys al marge de la fotografia. A la gestoria administrativa del meu pare, i a la política en diversos càrrecs. També he exercit de tècnic en qüestions mediambientals dirigint projectes i instituts a diverses administracions. Vaig finalitzar la meva vida laboral com a director i administrador d’una fundació privada de persones amb discapacitat intel·lectual, feina apassionant, que m’ha permès conèixer una realitat social força desconeguda i sovint ignorada.

 

La jubilació em permet practicar les meves dues grans afeccions: la fotografia i la pintura. Activitats que faig per pur plaer, seleccionant el que més m’agrada sense condicionants comercials. A les meves obres miro de reflectir la riquesa gairebé infinita de la natura, tranquil·la i alhora salvatge, els canvis dels paisatges segons les estacions de l’any, els ambients i els colors, en funció de la llum segons les hores del dia.