L'Estret de Camarasa

La comarca de la Noguera, paisatges naturals i congostos. Al final de la Vall d’Àger trobem a la confluència de la Noguera Pallaresa, l’inici de l’embassament de Camarasa.

L’Agulla de l’Abat

El pantà de Camarasa és d’una gran bellesa al tram de l’Estret i el meandre que es troba entre Santa Linya i la carretera del Doll passat el port de la Fontllonga. En aquest punt s’aixeca la cinglera amb les parets de roca de l’anomenada Agulla de l’Abat. La vista més impressionant la trobem a l’altra banda al mirador del Balconet que s’accedeix des del poble de Santa Linya.

Pantà de Camarasa

La presa damunt el riu Noguera Pallaresa, va ser construïda el 1920 per l’empresa Barcelona Traction Light and Power (La Canadenca). L’embassament té 20 quilòmetres de llargada amb altes parets de roca. Després de la presa es produeix l’aiguabarreig de les aigües de la Noguera amb les del riu Segre.

El Congost de Mu

La Comarca de la Noguera, paisatges naturals i congostos. A l’estret format per la cara sud del Montsec i la cara nord de la serra Carbonera el riu Segre travessa el Congost i el Barranc de Mu.

Congost de Mu, paisatge abrupte, impressionant, natural i poc conegut. El punt de partida és pot fer ja sigui des del poble d’Alós de Balaguer o des de la carretera d’Àger a Camarasa a la zona d’esbarjo de la Font de l’Espadella. El recorregut d’uns 4 quilòmetres de llargada d’una gran bellesa natural segueix el curs del riu Segre fins a l’aiguabarreig amb la Noguera Pallaresa i la central hidroelèctrica del pantà de Camarasa.

La ribera del Segre

La Comarca de la Noguera, paisatges naturals i congostos. Després del poble de Camarasa és especialment atractiva la ribera del riu Segre.

El pantà de Sant Llorenç, un cop travessat el municipi de Camarasa trobem a molt poca distància cal agafar la carretera que voreja el pantà de Sant Llorenç de Mongai, damunt del riu Segre. El pantà, amagat de la carretera general que porta a Balaguer, és una joia amb un paisatge de muntanya natural, agresta, envoltat de parets rocoses.  La zona catalogada com a  Reserva Natural, amb canyissar, jonqueres, salzes, és un important punt de nidificació d’aus aquàtiques.  

Paret de l’Os, a la carretera trobem el Cilindre o paret de l’Os amb 165 metres d’alçada amb murs verticals, que són una important via d’escalada.

Sant Llorenç de Mongai, petit poble ubicat damunt l’embassament, és un lloc idoni per relaxar-se i gaudir de la natura en un entorn molt tranquil. Un camí a la vora del llac, convida a descansar, passejar i a practicar diverses activitats com el caiac, el piragüisme, o l’escalada.