La Vall Ferrera

La Vall Ferrera és natura, silenci i art, una de les valls més verges del Pirineu on es respira pau, soledat i s’escolten els sorolls de la natura. La Vall deu el seu nom al ferro i a les fargues que existien. A la Vall Ferrera s’hi accedeix per la carretera que surt del poble de Llavorsí entre altes muntanyes, i seguint el curs del riu de Cardós. A la vall hi trobem petits pobles, rius, barrancs, altes muntanyes, esglésies, ermites i uns paisatges naturals d’una gran bellesa, atractius en qualsevol època de l’any, però que a la tardor adquireixen una gama de colors gairebé irreals.

Araós

Poble d’uns 40 habitants que es troba a l’entrada de la Vall, amb les cases situades al capdamunt d’un petit turó. Val la pena caminar pels seus rústics i solitaris carrers on es respira un ambient de muntanya.

Sant Esteve d’Araós església romànica de finals del segle XI o inicis del XII, situada al bell mig del poble. L’església, d’una nau, teulat de pissarra, absis semicircular amb campanar d’espadanya, molt rústica feta amb pedres de llosa.

Ainet de Besan

Seguint la carretera vers Alins i a la vora de la Noguera de Vallferrera trobem Ainet de Besan. Petit poble adossat a un penyal rocós de la muntanya de Besan que el protegeix del nord. Les cases del poble esglaonades tenen al capdamunt l’església de Sant Julià.

Alins

A la part central de la Vall hi trobem Alins, la capital,  poble d’uns 75 habitants que té diverses esglésies i capelles romàniques, envoltades d’un magnífic paratge natural travessat pel riu la Noguera de Vallferrera, on pastura el bestiar.

Sant Vicenç d’Alins església parroquial de la vila d’Alins conserva de l’època romànica el campanar quadrat del segle XI.

Sant Quirze d’Alins a l’entrada de la vila un petit corriol molt bonic porta a l’ermita situada damunt d’un turó amb una vista magnífica de la vall i del poble d’Alins. L’ermita poc documentada té els seus orígens al voltant del segle XII. La construcció d’una sola nau és senzilla, molt rústica, feta amb pedres de mida gran.

Santa María de la Torre a la sortida d’Alins, a prop de la carretera i al costat de la Noguera de Vallferrera, trobem aquesta petita ermita. Construcció molt senzilla ubicada en un magnífic paratge natural. El seu interior molt sobri té dues finestres que donen llum a la nau única.

La Vall Ferrera és natura, silenci i art, una de les més verges del Pirineu, on es respira pau, soledat i s’escolten els sorolls de la natura. Tots aquests elements adquireixen el seu màxim exponent en el camí que d’Alins va al poble de Tor

Tor

Petit conjunt de cases ubicades en un dels indrets més alts i salvatges del Pirineu a gairebé 1.800 metres d’alçada, fronterer amb Andorra. Tor és avui un poble de llegenda, misteriós, solitari, gairebé aïllat, deshabitat durant l’hivern i que encara no té llum ni aigua corrent. L’accés a Tor des d’Alins es fa per una carretera estreta, sinuosa i d’una gran bellesa natural que segueix el curs del riu la Noguera de Tor i per on pastura lliurement el bestiar. A Tor es respira soledat, silenci i una relació molt estreta amb la muntanya.

Sant Pere de Tor església situada al nord del poble al costat del riu, és una construcció d’aspecte molt envellit d’una sola nau, amb porxo, torre campanar del segle X i  porta d’accés amb arc de mig punt format per dovelles grosses i ben tallades.

Àreu

Àreu el poble més al nord de la vall a 1.220 metres d’alçada, envoltat d’altes muntanyes, el Monteixo. Des d’Àreu surt el camí que puja al refugi i a la Pica d’Estats, la muntanya més alta de Catalunya. El poble d’Àreu es troba repartit en dos nuclis habitats, el situat més amunt anomenat la Força d’Areu, era una antiga vila closa al costat del castell..

Sant Feliu de la Força d’Àreu església romànica mig amagada entre les cases del nucli de dalt.  L’església d’una nau, absis semicircular, campanar d’espadanya i porxada de fusta a l’entrada. A l’interior el paviment de  còdols formen dibuixos geomètrics.

Àreu és el nucli ubicat a la part baixa de la vall on hi trobem estrets i bonics carrers de muntanya i a la plaça sobresurt l’església de Sant Climent, de grans dimensions amb una alta torre campanar.