La vall de Cardós
Situada al parc natural de l’Alt Pirineu, història, cultura pallaresa, paisatges d’alta muntanya, i pobles plens d’encant. La Vall de Cardós amb el riu la Noguera de Cardós com a eix vertebrador, és col·lindant amb la Vall Ferrera. La Vall d’una gran bellesa natural a qualsevol època de l’any, és especialment atractiva a la tardor. De la seva llarga història, destaquen les construccions d’estil romànic presents en alguns dels seus pobles.
Ribera de Cardós
Amb poc més de tres-cents habitants és la vila més important situada a l’entrada de la vall, on aquesta s’eixampla envoltada d’altes muntanyes.
Santa María de Ribera de Cardós, església romànica del segle XII ubicada a les afores, a prop del riu la Noguera de Cardós i davant d’una gran plaça on al mig hi ha la Creu de Terme gòtica, que antigament es trobava a l’entrada de la vall. L’església inicialment amb tres absis dels quals avui només en resta un a la part nord. A la façana principal destaquen la portalada de mig punt ornamentada amb tres arcs i el rosetó al damunt. Del conjunt destaca el espectacular i esvelt campanar romànic, tipus lombard, de quatre pisos decorat amb arcuacions, frisos, espitlleres i finestra geminada al pis superior. De la façana posterior col·lindant amb el cementiri destaca l’absis romànic decorat i el petit cementiri.
Vall subsidiària
Al mig de la Vall de Cardós a la dreta s’obre una àmplia vall seguint el Torrent d’Esterri, que és especialment atractiva a la tardor, on hi trobem petits i encantadors pobles com Arròs de Cardós, Esterri de Cardós i Ginestarre.
Arròs de Cardós
A la part baixa a l’entrada de la vall subsidiària, en un pla envoltat d’altes muntanyes, es troba aquest petit poble d’una vintena d’habitants.
Esterri de Cardós
Sant Pau i Sant Pere d’Esterri de Cardós, església romànica del segle XI, d’una sola nau amb volta de canó, absis semicircular i un senzill campanar de planta quadrada, possible antiga torre de defensa, desplaçat de l’església. Al seu interior hi han importants elements històrics com el frontal d’altar i les parets de l’absis recobertes de pintures murals del s.XII, elements dels quals els originals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Ginestarre
Santa María de Ginestarre, al capdamunt de la vall a gairebé mil quatre-cents metres d’alçada hi trobem aquesta església romànica del segle XI, d’una sola nau, absis exterior decorat amb una finestra i un petit campanar de torre. La porta d’entrada situada al lateral está protegida per un porxo de construcció més moderna. L’interior ofereix importants sorpreses com són la reproducció d’unes interessants pintures murals del s.XII, de les quals els originals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Vall de Cardós, situada al parc natural de l’Alt Pirineu, història, cultura pallaresa, paisatges d’alta muntanya, i pobles plens d’encant.
Lladrós
En un coster on la vall s’estreny en direcció nord hi ha el poble, a diferents nivells, dominat per la silueta de l’església de Sant Pere.
Lladorre
A la capçalera de la Vall de Cardós a la llera del riu la Noguera de Cardós, envoltat d’una llarga línia de muntanyes que superen el dos mil metres, hi trobem aquest petit i encantador poble.
Santa Eulàlia de la Serra, petita ermita romànica particular de la masia de can Serra, situada de forma estratègica damunt d’un turó en un paisatge privilegiat. L’ermita de planta rectangular, absis semicircular, i campanar d’espadanya d’una sola obertura amb el petit cementiri particular a l’entrada.
Aineto
Petit i atractiu poble d’una dotzena de cases ubicades en un carrer únic enfilat damunt del pantà de Tavascan, constitueix un mirador privilegiat de la Vall de Cardós.
Sant Romà d’Aineto, petita església romànica situada al bell mig del poble, al voltant d’una petita plaça. L’ermita d’una sola nau, coberta de fusta, absis semicircular molt rústec sense decoració exterior i dos campanars d’un sol ull. Les pintures murals de l’absis i l’arc triomfal es conserven al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell.
Tavascan
Al nord de la Vall al capdamunt d’un tranquil embassament hi trobem el poble més allunyat de la vall de Cardós on destaca el Pont romànic de Tavascan, i l’església parroquial de Sant Bartomeu. A deu quilòmetres, dins d’un paratge de gran bellesa natural, hi ha l’estació d’esquí alpí amb circuit d’esquí nòrdic i on a l’hivern es pot practicar també l’esquí de muntanya. Aquest lloc és idoni per a un gran nombre d’excursions i activitats relacionades amb la muntanya per la zona de la Pleta del Prat i entorns del Pic de la Coma del Forn.