La tramuntana a l'Alt Empordà

A la tardor i durant l’hivern apareix sovint la tramuntana a l’Alt Empordà. La tramuntana bufa a batzegades, en ratxes inconstants de gran intensitat, que fan el cel  més net, l’ambient més pur, i el dia més lluminós. La tramuntana xiula pels carrers, i s’escola per les escletxes de portes i finestres.

La Costa Nord de Catalunya

A primers de novembre d’aquest any un dia de forta tramuntana vaig decidir fer aquest reportatge en el tram de costa on el vent bufa amb més intensitat des del cap de Cervera de la Marenda fins al Port de la Selva. El dia era clar, extremadament lluminós, el caminar i desplaçar-se molt feixuc per la força del vent i per fer fotografies les condicions difícils. Però tots aquests condicionants es van veure compensats, amb escreix, pel fet de poder gaudir d’un paisatge salvatge d’extrema bellesa d’un tram del litoral que s’adiu al topònim de Costa Brava.

La tramuntana

La tramuntana, aquest vent del nord, sec, fred, impetuós que bufa a ràfegues amb força inusitada. Un vent que Josep Pla definia quan deia: “recollit a la vora del foc familiar, sentint xiular i bramular aquest vent impressionant que s’anomena la tramuntana”. La tramuntana forma part de la nostra història i també de la llegenda, un vent que impacta damunt les persones i el territori, i que alhora és enyorat i odiat.

La tramuntana

Quan s’acosta la tardor i l’hivern apareix sovint la tramuntana a l’Alt Empordà.

La Costa de l’Alt Empordà

El tram de litoral que va des del Parc Natural del Cap de Creus, lloc on moren els Pirineus al mar, fins al límit amb França,  és on la costa és més solitària, inhòspita, rebregada, feréstega, i salvatge. El paisatge mineral de roques de color fosc ennegrit, rovellades i maltractades pel vent i pels temporals a cops d’onades. La tramuntana s’endinsa per la Plana del Rosselló i s’intensifica al coll de Portbou i el cap de Cervera de la Marenda, projectant-se amb gran intensitat damunt la Costa Brava Nord. La tramuntana neteja el cel, purifica l’ambient i plana la mar d’ones grans, fent que el seu color blau intens és vegi pentinat per infinitat d’ones blanques.