La Seu Vella, conjunt monumental

La Seu Vella, conjunt monumental, damunt d’un turó que voreja la ciutat de Lleida, está format pel Castell de la Suda i la Catedral. La Seu Vella, avui monument històric-artístic, presenta una barreja d’estils arquitectònics, on hi trobem des de les formes robustes del romànic tardà fins a la monumentalitat del gòtic.

Caserna militar

El conjunt, aïllat de la ciutat, va patir una forta degradació durant els 250 anys d’ocupació militar com a caserna, des de Felip V (1707) fins el franquisme (1948). L’ocupació va deixar el lloc en un estat penós de degradació que ha requerit d’una important restauració.

El Castell de la Suda

L’actual recinte fortificat d’origen andalusí ubicat en un emplaçament estratègic visible des de molt lluny damunt del turó que voreja el nucli urbà, el riu Segre i l’horta de Lleida.  El recinte fortificat ha estat testimoni de fets històrics importants de la història de Lleida i de Catalunya. La seva existència s’allunya en el temps. A la ciutat romana d’Ilerda i a la Larida musulmana, ja existien fortificacions en aquest indret.

Portes

L’accés principal al conjunt fortificat es fa per la Porta del Lleó, lloc on a l’època medieval hi havia el Barri de la Suda que  va desaparèixer al segle XVII quan el recinte es converteix en fortalesa militar amb baluards. Una altra porta més endins  dona accés a l’interior de les muralles.

La Seu Vella

La Seu Vella, conjunt monumental, damunt d’un turó que voreja la ciutat de Lleida, está format pel Castell de la Suda i la Catedral.

El Claustre

Una de les joies arquitectòniques de la Seu Vella és el  claustre, iniciat al segle XIII  i que consta de quatre galeries, amb disset grans finestrals dels quals cinc estan oberts a la ciutat.  A l’entrar al claustre gòtic sorprenen les seves dimensions gegantines, 48 metres de llargada per 9  d’amplada, un dels més grans d’Europa.

Riquesa escultórica

El claustre és d’una gran riquesa compositiva i escultòrica (capitells, figures, animalons i éssers fantàstics). Passejar pel claustre al matí quan els raigs del sol penetren a través dels finestrals dibuixant formes al terra, és un espectacle d’incomparable bellesa.