La Selva d’Irati, natura verge, silenci, arbres centenaris, a la tardor es converteix en una paleta de colors, gairebé irreal.

El bosc

La Selva d’Irati, una de les més grans d’Europa, extens bosc d’avets, faigs i roures que s’estèn pels pirineus de Navarra (valls d’Aezkoa i Salazar) i de França (valls de Zuberoa i de Cize).

El paisatge

Irati és un paratge verge d’una bellesa natural sorprenent, el bosc está envoltat de prats verds on pasturen grans ramats d’ovelles latxas, vaques, cabres i cavalls. Diverses rutes de senderisme, per a tots els nivells, permeten a Irati gaudir d’una natura exuberant (mirador de Zamariáin, pont penjant d’Aribe, Mendilatz, paradís Erlán, Azpegui…).

Vall d’Aezkoa

La vall, és una extensa catifa verda de més de 12.000 hectàrees, travessada per les aigües del riu Irati, d’on sobresurten:

El pantà d’Irabia

Integrat en el paisatge és una superfície d’aigües de color blau-verd envoltada pel bosc de faigs, centenaris. Diversos camins senyalitzats permeten donar la volta al pantà, endinsar-se en el bosc i gaudir de la natura.

Les Collades d’Azpegui i Orgambide

Al nord de Navarra fronterer amb França al sortir de la Selva d’Irati el paisatge és torna grandiós, solitari, despullat, cobert per una immensa catifa verda on pasturen lliurement el bestiar (cavalls, vaques…). Diverses excursions permeten visitar restes de l’època megalítica.

La Cova d’Harpea 

Formació geològica singular protegida dels vents, de poca fondària ubicada en un dels entorns naturals més bonics del Pirineu. La cova formada per imponents parets de pedra en forma de V invertida és utilitzada com a refugi del bestiar.

La Reial Fàbrica de municions d’Orbaizeta,

Construcció del 1784 per ordre de Carles III damunt d’una antiga ferreria, va ser el principal centre industrial militar del nord per a l’abastament de munició a l’exèrcit. La seva activitat va ser curta tancant a finals del s.XIX amb motiu d’un greu incendi. Les restes de la fàbrica envaïdes per la vegetació són travessades pel riu Legartza.

La Selva d’Irati, natura verge, silenci, arbres centenaris, a la tardor es converteix en una paleta de colors, gairebé irreal.

Els Pobles

Els pobles de la vall (Orbaizeta, Aribe, Garaioa…)són típics del Pirineu Navarrés, de carrers estrets empedrats, cases amb parets de pedra emblanquinades, teulades amb forta pendent i molt ben cuidats.

El pont penjant d’Arive

Des del poble d’Arive el camí que porta al pont penjant, vorejant el riu Irati, és un dels més bonics de la vall d’Aezkoa. Abans d’arribar-hi trobem l’entorn de l’antic balneari d’aigües medicinals, avui abandonat, on l’escriptor Ernest Hemingay passava estones pescant i escrivint.