Platja molt concorreguda


La platja  de Badalona, molt concorreguda, de forma arrodonida, molt ben orientada a l’est i d’una llargada de gairebé cinc kilòmetres, és una de les més atractives del nostre entorn. La platja com a espai natural és un bé encara  més preuat per a una ciutat com Badalona molt atapeïda i que ha crescut amb un gran desordre urbanístic.

Passeig marítim

El passeig marítim s’estèn al llarg de tota la platja i ha permès obrir Badalona al mar. El tram sud ha regenerat una zona fins fa poc tancada i degradada per les indústries, i el tram nord, ens permet arribar, amb comoditat, fins al límit del terme municipal i enllaçar amb el Maresme.

Zona molt concorreguda

El passeig marítim és utilitzat cada cop per més persones  per a fer activitats a l’aire lliure com: passejar ran de mar,  córrer, anar en bicicleta, practicar el skater, patinar o simplement passar una estona d’oci descansant i prenent el sol en qualsevol de les terrasses dels bars i restaurants.

El mar

La platja de Badalona és molt concorreguda perquè té el mar com a atractiu natural que sempre agrada a les persones. Contemplar el mar amb la sensació d’immensitat,  el seus colors relaxants, i gaudir de la brisa del vent acariciant-nos, són sensacions que ens transmeten pau i tranquil·litat. Anar a la platja a les hores menys concorregudes per escoltar la remor i veure el moviment de les onades, és un exercici de relaxació que ens hipnotitza, allibera la nostra ment i recarrega les nostres energies.

Mar canviant

El mar sempre és el mateix i al mateix lloc, però sempre és diferent, canviant segons la llum, els vents, els nùvols. Però mai deixa de captivar i atraure la nostra atenció.

El Pont del Petroli

La platja de Badalona molt concorreguda té com a icona i símbol el pont del petroli, instal·lació que al llarg de l’història ha passat per diverses etapes .

Pont industrial

El primer pont, de petites dimensions, va ser construït l’any 1879 per l’empresa Suari i Canals per descarregar el petroli transportat amb vaixells. Aquest pont va conviure uns anys amb l’actual, molt més alt i més llarg (250 metres), construït l’any 1965 per CAMPSA, per permetre la descàrrega de vaixells més grans i actiu fins el 1990.

Restauració del Pont

El pont existeix gràcies a la tossuderia d’un pastisser de la Morera, Josep Valls que l’any 2001 va encapçalar una campanya ciutadana per a la seva conservació i restauració. Pont adquirit per l’Ajuntament i obert al públic el mes de juny del 2009.

Símbol de Badalona

El Pont és un punt d’atracció, potser l’element més fotografiat i objecte de tota mena d’espots publicitaris. El pont ens permet veure el front marítim i la ciutat, des d’una perspectiva totalment diferent.

Plataforma científica

A la punta del pont es troba una amplia plataforma utilitzada per l’Universitat de Barcelona amb finalitats científiques, com a estació per registrar dades del temps, de la mar i biològiques. A les seves pilones s’ha anat creant un important ecosistema de vida submarina.

L’estàtua més popular de la platja

A l’entrada del pont es troba l’escultura del famós mico amb una ampolla del conegut Anís del Mono, obra de Susanna Ruiz. Escultura on la ciutadania li agrada posar i fer-se fotografies.

Els Temporals de mar

La platja de Badalona molt concorreguda no sempre és atractiva per l’aspecte tranquil que sovint hi veiem. A Badalona els temporals de mar són importants i habituals a determinades èpoques de l’any. Temporals que fa uns anys requerien protegir les barques de pesca i col·locar-les al bell mig de la Rambla, com podem veure en algunes fotos del Museu de Badalona.

La platja, gran espectacle

Els dies de fort temporal el mar és un espectacle que mereix ser contemplat, amb precaució. L’ambient boirós de la platja pel salobre de les onades arrossegat pel vent, la força de les llevantades, la fúria, alçada i estrèpit de les onades, són un espectacle impactant, esbalaïdor i de gran bellesa. En aquests moments les persones podem copsar la petitesa i vulnerabilitat damunt les forces de la natura desfermades.

Trencament del Pont del Petroli

Els temporals de mar generen greus efectes com ha estat el trencament i inutilització del Pont del Petroli, Els darrers anys els temporals han estat molt importants,especialment  la borrasca Glòria del gener del 2020, una de les més fortes que es recorden, que va fer desaparèixer l’unió del pont amb la plataforma i provocant greus inundacions.

Reparació

La reconstrucció del pont ha requerit d’estudis d’onatge per part de l’Universitat (UPC) per garantir en la seva reconstrucció que l’embat de temporals de la mateixa intensitat no el tornin a malmetre. El Pont restarà tancat a la ciutadania fins a finals del 2022.

El Port de Badalona 

Projecte polèmic

El Port de Badalona ha sigut, des de l’inici, un projecte urbanístic polèmic, que la tossuderia i els interessos van estar a punt d’ubicar en llocs inadequats, com la zona central de la Rambla o la part nord de Canyadó. Ubicacions que haguessin malmés la forma, naturalitat i qualitat de la nostra platja.

El Port Canal

El projecte finalment aprovat també va ser polèmic per la col·locació d’un costós canal interior o marina, que quaranta anys després, encara es troba pendent de realització.

Ubicació

El port esportiu ubicat finalment a la zona degradada per grans indústries contaminants com la Cros o el Bòrax, ha permès la millora, recuperació i apertura al mar d’aquest gran espai. La seva execució lenta i costosa degut a la necessitar de netejar i treure la contaminació del sòl.

Port tranquil

El Port de Badalona a diferència d’altres ports esportius-pesquers, és tranquil, amb poca activitat, agradable per passejar i veure a diverses hores del dia. Especialment recomanable és passejar pel dic d’abric per gaudir de magnífiques vistes del litoral des d’El Masnou fins a Barcelona.

Espai fotogràfic

Els ports són racons preferits pels amants de la fotografia, sempre atractius, canviants, idonis per fer bones imatges. La col·locació de les embarcacions, els colors, els reflexes damunt les tranquil·les aigües, els canvis de la llum, el moviment de les embarcacions, les sortides i les postes de sol són escenes sempre molt atractives.