El Montsec i la vall d'Àger

Excursions per la vall d’Àger, entorns naturals i paisatges privilegiats. A la mateixa vall, tenim diverses excursions per poder gaudir de l’art i l’història, boniques esglésies romàniques, torres de guaita i de la natura a la serra del Montsec d’Ares amb magnífiques vistes panoràmiques.

Camí del Pui

Excursions per la vall d’Àger, entorns naturals i paisatges privilegiats. Si volem veure una imatge d’Àger diferent i de les més atractives, cal anar a la cara sud. La volta a peu pel camí del Pui, d’uns 2,3 quilòmetres, és molt fàcil i d’una gran bellesa. La sortida i l’arribada es pot fer, indistintament, pels dos portals d’Àger, Sant Martí o de Solsdevila, travessant el rierol Fred de Pui, i caminant a través de l’obaga de la serra de Monclús.

Les esglésies

Excursions per la vall d’Àger, entorns naturals i paisatges privilegiats. A la vall hi trobem boniques esglésies romàniques.

Santa María de Pedra, patrona de la vall d’Àger, església romànica, dels segles XI-XII, esdevinguda ermita el segle XIII. Es troba penjada als contraforts de la Serra del Montsec d’Ares, a l’entorn del que va ser l’antic castell de Pedra. L’església adossada a un gran casal és el santuari marià més important de la vall d’Àger. Cada any des del s.XIII, pel més maig, es fa una processó i un aplec.

Sant Bartomeu de la Baronia d’Oïsme al final de la vall d’Àger, dalt un turó de la Noguera Pallaresa i de l’inici del pantà de Camarasa, hi ha  l’antic poblament de la Baronia, amb l’església romànica de Sant Bartomeu, dels segles XI-XII. L’església és un dels exemples del pre-romànic més ben conservats de Catalunya.

Torre del castell de Sant Oïsme

En el petit nucli de població, al bell mig de la Baronia, es pot veure una magnífica torre de guaita circular que formava part de l’antic castell de Sant Oïsme.

Mare de Déu de la Pertusa, una de les ermites més espectaculars de la vall d’Àger per la seva ubicació, al coll de la Pertusa, penjada damunt l’aresta d’un espadat de roca  que s’endinsa a la Noguera Ribagorçana i al pantà de Canelles. L’església romànica dels segles XI i XII, es troba situada al costat de l’antic castell de la Pertusa del qual encara avui es poden veure alguns vestigis.

Santa Elena, enmig de la vall d’Àger situada a peu de la carretera que va al poble d’Agulló hi trobem la petita ermita del segle XIII . L’ermita té un petit porxo a l’entrada i absis semicircular, amb murs blanquejats a la façana principal. Els veïns d’Àger des del segle XV tenen per costum anar en processó el mes de maig a Santa Elena per beneir-la.

 

Sant Jaume de les Torres de Cas

A la serra de Montclús des del port d’Àger agafem el camí que porta a l’ermita de Sant Jaume, església parroquial que pertanyia a l’antic poble i castell de Cas. Construcció del s.XI, que es va ampliar i és un dels exemples més interessants del primer romànic de la vall d’Àger.

Torre del Castell de Cas

La torre de planta circular amb una alçada de 9,5 metres, restaurada l’any 1982, forma part de les estructures de l’antic castell de Cas.

El Montsec d'Ares

Excursions per la vall d’Àger, entorns naturals i paisatges privilegiats. La serralada del Montsec d’Ares és un gran mirador del pre-Pirineu.

Coll d’Ares 

Antic pas per on passava la calçada romana que unia el pla de Lleida amb la Vall d’Aran. Des d’Àger parteix la carretera que puja a la serra del Montsec, fins el coll d’Ares un dels millors espais per practicar el vol lliure, pel seu desnivell, condicions ambientals i bona meteorología.

Sant Alís

Des del coll d’Ares un camí ens permet accedir a Sant Alís, punt més alt de la serra del Montsec amb 1.675 metres d’alçada. El cim té un doble i espectacular mirador, on al nord en dies clars, tenim una visió panoràmica dels pics més alts dels Pirineus, des de Navarra fins a Girona (Aneto, Mont Perdut, Pica d’Estats… ). I al sud, amb un desnivell d’uns 1.000 metres, és el millor mirador damunt la vall d’Àger, el congost de Camarasa i el pla de Lleida.

Cova d’en Rosell

El Montsec es solcat de balmes, coves i depressions que els nòmades utilitzaven antigament com aixoplucs naturals. La cova d’en Rosell refugi fins l’any 1986, avui está tancada per unes obres privades de condicionament.