El front marítim lloc de natura i esports
El front marítim, lloc de natura i esports.
Badalona marinera
La relació històrica de la ciutat amb el mar ha estat, important i canviant, segons les èpoques. Relació mil·lenària que ja apareix a les excavacions de la Bétulo on es van trobar nombrosos hams de coure de pesca. Troballes que fan pensar que a la Badalona Romana la pesca ja era una activitat força important.
La platja dels pescadors
La segona meitat del segle XIX, és el moment culminant quan la pesca a Badalona era activitat molt important i la platja s’omplia de barques de pesca varades a la sorra. I fins i tot la Rambla es cobria de xarxes per a la seva reparació amb les barques ocupant el passeig, com a aixopluc, els dies de forts temporals.
La Rambla
La Rambla creada a finals del s.XIX (1878) i inicis del s.XX, va suposar una de les actuacions urbanístiques més importants de la ciutat. El passeig li va donar personalitat pròpia i es va convertir en el centre d’esbarjo de Badalona.
La platja industrial
La línia del ferrocarril Barcelona-Mataró va provocar la separació física de la platja de la ciutat. El ferrocarril, l’element dinamitzador dels creixements industrial i urbà de Badalona, va suposar la davallada del sector pesquer. El front marítim, proper al ferrocarril, va ser el lloc preferit de les grans indústries que van degradar el litoral.
La platja del lleure
El front marítim lloc de natura i esports.
La platja del lleure
A finals del s.XIX, els canvis socials i el descobriment de la talassoteràpia com a tractament recomanable per a la salut, fan que la ciutadania començi a anar a banyar-se a mar, . Badalona descobreix l’ús de la platja, tradicionalment ocupada pels pescadors, com a zona d’esbarjo on gaudir dels banys de mar i de la sorra com a espais on fer salut.
Banys
Al 1880 s’obren “Els baños de pila y olaje” de Francesc Fonollá, coneguts com a Titus, creats inicialment amb unes barraques de fusta desmuntables per a homes i dones, ubicats davant del carrer Prim i on anys després s’obre un petit restaurant. Al 1989 es van crear els banys o balneari de “la Concha Badalonesa” de Josep Carbonell, a prop de l’estació del tren, que van acollir a molts visitants barcelonins que venien amb el tren.
Entitats esportives
El Club Natació Pop, el primer es va crear l’any 1918 en unes casetes de bany a la platja del pescadors al costat de la platja del pont d’en Botifarreta. Aquesta entitat va instaurar la copa de natació Vicenç Bosch, cedida per l’Anís del Mono, amb competicions de natació a la Festa Major. Entitat avui desapareguda.
Club Natació Badalona, conegut popularment com “el club” creat l’any 1929 en una gran barraca de banys del carrer Eduard Maristany, a l’any 1996 es trasllada a la seu actual. Avui amb 92 anys d’història és la segona entitat més gran de la ciutat i tot un referent esportiu a nivell català i estatal en el món de la vela i de la natació. Actualment es practiquen gran nombre d’activitats com la vela, la natació, el rem, el windsurf. Disposa d’una Escola de Vela amb esplai de mar on es fan cursos adreçats a tothom en diverses modalitats (vela lleugera, caiac, windsuf, paddle surf…).
El front marítim, pulmó natural de Badalona, lloc per al lleure i per practicar l’esport, agafa embranzida al darrer govern municipal de la dictadura. Els plans de sanejament del litoral, el progressiu tancament de les grans indústries i el projecte del port esportiu n’eren els eixos principals. El front marítim de forma lenta i progressiva inicia la seva recuperació per convertir-se en la gran zona de lleure i d’esports de Badalona i comencen a apareixen noves entitats esportives a la platja.
Club Nàutic Bétulo, fundat el 1972, sota l’impuls del projecte de port esportiu que l’Ajuntament franquista volia fer davant de la Rambla va tenir la primera seu social a la Confraria de Pescadors. Projecte de port que va fracassar per raons ambientals, no va impedir la continuïtat de l’entitat que es va traslladar a la seu actual dels antics Banys Maricel. Inicia les activitats esportives de vela, fent que els seus esportistes obtinguin nombrosos premis a nivell català i estatal. Avui el Club Bétulo dur a terme tota mena d’activitats (caiac, rem, surf, vela, windsurf), i disposa d’una Escola de Vela oberta a tots els infants de Badalona.
Club de Rem Badalona, creat l’any 2004 amb l’intenció de potenciar el rem badaloní en les diferents categories i edats, s’ubica a l’avinguda Eduard Maristany i s’ha convertit en un referent del rem a Catalunya, on les seves tripulacions han aconseguit nombrosos títols i reconeixements.
Escola del Vent, creada l’any 2007, amb seu a la platja de l’estació, és una escola oberta a tothom amb cursos de vela lleugera, surf, windsurf, natació, caiac o paddle surf.
Club de Vela Badalona, ubicat al port de Badalona té com a activitat principal les regates de creuers i les travesses amb velers, i disposa d’una escola de vela. El club ha creat una lliga de creuers amb diverses proves. que es duen a terme des del port de Badalona.
La vela
A la platja de Badalona quan bufa el vent, la mar s’omple d’embarcacions disposades a practicar els esports de vela.
El patí de vela
Nascut a les platges de Badalona fa gairebé cent anys creat pels germans Lluis i Emili Mongé, socis del Club Natació Badalona, va ser triat i perfeccionat per participar a les regates. Navega sense timó amb la destresa i posició del cos fent servir el peus i mans com a timó.
Campions, El Club Natació Badalona entitat pionera d’aquesta modalitat ha aconseguit des de l’any 1944 vint-i-dos campionats d’Espanya entre els seus socis com: els germans Lluis i Emili Mongé, Hilari López, Joan Vidal, Josep Rovira, Jordi Lamarca, Carles Crespo, Marc Gratacós, Peco Mulet, Albert Batllerià, i Pere Crespo.
Windsurf,
El surf de vela, esport apassionant on prima la velocitat, la tècnica i l’habilitat, per treure el màxim rendiment del vent a la vela. Segons la longitud de la vela i la taula hi han diverses modalitats (eslàlom, freestyle, onades).
Campions, A Badalona hi han corredors que han obtingut diversos títols als campionats de Catalunya i d’Espanya, com Lea Sitjà, Alex Carabí, Ferran Recasens, Toni Pijoán, Kiko Igual, Quim Rodés del Club Natació Badalona i del Club Nàutic Bétulo.
Kitesurfing
El surf d’estel és un esport de risc on la persona damunt la taula es subjecta amb diversos cables a un gran estel que li permet lliscar sobre l’aigua. Modalitat espectacular que permet volar i fer tota mena de piruetes damunt de l’aigua..
Lliga de creuers
Al Port de Badalona, el Club de Vela s’organitzen regates de creuer i travesses en veler
El surf
Surfing, a la nostra platja, especialment a la tardor i l’hivern, quan bufen les llevantades que aixequen fortes onades, el front marítim de Badalona s’omple de surfers. Esportistes que, desafiant la força i alçada de les onades, es disposen a practicar el surf sobre ones. Esport de gran espectacularitat, que requereix d’una bona forma física, tècnica, habilitat i equilibri damunt la taula, per planar damunt la cresta de l’onada.
Paddle Surf
El SUP és un esport que ja es practicava fa milers d’anys a l’antic egipci, al Perú i als pobles de la Polinesia, malgrat que el seu origen s’atribueix a l’illa de Hawaii, a la platja de Waikiki. Dret damunt d’una taula amb una pala per remar o palejar, és un esport o activitat que ha guanyat popularitat en els darrers anys. La sensació de caminar damunt de l’aigua, permet allunyar-se del brogit de la platja i contemplar l’espectacle de la sortida del sol. Sensació de llibertat, de solitud, de silenci, de connexió plena amb la natura.
El rem
El llagut esport tradicional del nord d’Espanya on l’embarcació és propulsada per diversos tripulants. El llagut català que pot desplaçar-se amb vela llatina o amb rems, és un esport que en els darrers anys ha agafat gran importància a Badalona. Avui hi han tres clubs que el practiquen (Club de Rem de Badalona, Club Natació Badalona i Club Nàutic Bétulo) on els esportistes participen en les diverses competicions amb bons resultats. .
Natació en aigües obertes
Les restriccions sanitàries motivades per la pandèmia amb el tancament i limitació de l’aforament de les piscines, han vist augmentar el nombre de persones què, de bon matí, aprofitant la tranquil·litat de l’aigua del mar i l’absència de vent, practiquen la natació en aigües obertes. El Club Natació Badalona cada estiu celebra la travessia nedant de Badalona, competició que ja té gairebé 70 anys d’història.
Esports a la sorra
El vòlei platja i tennis platja, esports que en els darrers anys tenen cada cop amb més practicants. A Badalona, els dies festius la platja, de bon matí una munió de jugadors pugnen per ocupar un lloc a la sorra, proveïts dels estris necessaris per muntar la xarxa i delimitar el camp, on poder practicar aquestes modalitats.
Gimnàs
Els caps de setmana a primeres hores del matí la platja és un dels millors llocs per a fer gimnàs a l’aire lliure gaudint de les primeres llums del dia, de la tranquil·litat i del soroll del mar.
Pescar amb canya
La canya
La pesca amb canya, amb els peus a terra, ja sigui a la sorra o damunt d’una roca, és una activitat molt popular que practiquen de manera recreativa gran nombre de persones. Activitat tranquil.la que requereix matinar ja que els peixos de nit freqüenten més el litoral. A la platja abans de la sortida del sol i quan cau la tarda, apareixen els pescadors de canya disposats a passar-se llargues hores a l’espera d’obtenir bones captures.