La Processó del Sant Enterrament

La Setmana Santa a Àger té com un dels actes més rellevants la processó del Sant Enterrament que té lloc la nit del divendres sant. Aquest any, desprès d’una pausa de dos anys motivada per la pandèmia, Àger ha pogut recuperar les seves tradicions religioses històriques

L’església de Sant Vicenç

L’església romànica de Sant Vicenç del segle XI, fruit de tres restauracions o ampliacions, és el lloc de partida de la processó del Sant Enterrament. A partir de les deu de la nit del divendres de Setmana Santa el racó sempre silenciós i tranquil del carrer de l’església escolta com el soroll del timbal s’acosta i el carrer s’omple d’activitat per la presència dels armats, les samaritanes, les vestes i bona part de la ciutadania d’Àger.

L’escenari

La Setmana Santa a Àger té com a escenari majestuós el barri de Soldevila. La processó del Sant Enterrament surt de l’església per recórrer els carrers del casc antic. L’escenari  de llarga història medieval és immillorable, on encara avui conserva el traçat dels seus carrers estrets i tortuosos. La processó transcorre amb lentitud en un ambient de mitja penombra i gran silenci que només es veu trencat pel so estrident del timbal, i pel soroll cadenciós de les petjades, i dels pals dels armats a l’impactar al terra. Al seu darrera, les imatges de la Vesta, del Sant Crist i de la Verge, on s’escolten els càntics dels devots als que segueixen els veïns d’Àger. Tot el recorregut es veu flanquejat per la presència i l’atenta mirada de gran nombre de persones que aquests dies festius visiten Àger.

El desenllaç

La processó del Sant Enterrament després de recórrer els carrers d’Àger, torna al seu punt de partida. L’església de Sant Vicenç obre de nou les seves portes per rebre la presència dels armats, que acolliran dins del temple l’arribada de la processó i de les imatges del Sant Crist i de la Verge.