Àger


Àger és una petita vila de la comarca de la Noguera, coneguda i descoberta per molts pel seu cel i els esports d’aventura. Vila senyorial, ubicada al bell mig de la vall del mateix nom, als peus de la Serra del Montsec, ha estat històricament un nus de comunicacions, territori de frontera entre els món cristià i l’islàmic i un punt estratègic.

Els seus orígens romans es perden en la nit del temps. El municipi està carregat d’història. Àger està emmurallat per un doble recinte. El nucli urbà antic té un gran potencial turístic, perquè està trufat d’edificis i restes medievals. Té tots els ingredients per arribar a ser un dels pobles més bonics de Catalunya, però aconseguir-ho requereix d’un esforç de les administracions per fer-hi actuacions de millora, rehabilitació, canvis en la mobilitat i sobretot, convèncer als seus residents, sovint rebecs als canvis.

 

Una pinzellada històrica
El poblament a la vall d’Àger és incert. Existeixen vestigis i restes dels orígens ibèrics i també hi ha constància d’un poblament romà a la vall amb la calçada romana que anava al sud cap a Lleida i al nord cap a la Conca de Tremp pel coll d’Ares.

 

La vall d’Àger es troba envoltada de colls de muntanya i congostos, com correspon a una cruïlla de camins que conduïen des dels plans del Segrià al Pallars i a la Ribagorça. Les vies de comunicació tenien finalitats comercials, d’abastiment de la població i de transhumància del bestiar.

 

La història d’Àger està lligada a la figura d’Arnau Mir de Tost, cabdill, home religiós, guerrer en la lluita contra la dominació musulmana. Sembla que a l’època paleocristiana va mantenir l’estructura romana i en el període de dominació musulmana va ser una mena de terra de ningú. La serra del Montsec va servir com a lloc de refugi i mai va ser de domini àrab.

 

El període de dominació musulmana d’Àger va durar un cert temps, de l’any 1000 al 1034, quan de forma definitiva va ser alliberada per Arnau Mir de Tost, després de trencar el fortíssim castre d’Àger, per eixamplar la frontera del compte Ermengol II d’Urgell.

 

Arnau Mir de Tost i la seva esposa Arsenda van convertir Àger en la capital del seu senyoriu. També va ser seu del segon vescomtat d’Urgell.

 

Activitat econòmica
La població vivia bàsicament de l’agricultura i la ramaderia, però en les viles amb presència d’un centre monàstic apareix el sector secundari d’activitats comercials o d’intercanvi en fires i mercats.

 

A Àger destaca des del segle XII la manufactura tèxtil de llana, lli i cànem, la producció de teules i calç, la producció de vi, molins d’oli i de farina.

Àger amb ulls d'ocell

El casc antic

El portal del Pedró

La Plaça Major

Les muralles

Els barris del casc antic

Barri de Solsdevila

Parròquia de Sans Vicens

Barri de Sant Martí

Barri de Sant Pere

Dalt la Vila

Temple preromànic i cripta

Castell

Col·legiata de Sant Pere